Το ξέρεις πως οι σχέσεις θέλουν σκληρή δουλειά και από τους δυο.

Καυγάδες και προβλήματα μέσα στη σχέση θα υπάρχουν ανέκαθεν το θέμα είναι να μην ξεφεύγει το πράγμα και φτάνουμε στα άκρα.

Αν μιλάμε για έναν καυγά για χαζά πράγματα τότε δεν πρέπει να ανησυχούμε,όμως όταν οι καυγάδες ξεφεύγουν ή αν ο σύντροφός μας δεν μας φέρεται καλά ή αδιαφορεί για εμάς τότε ναι είμαστε μέσα σε μια τοξική σχέση όπου θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε τρέχοντας!

Ας δούμε πρώτα τι είναι μα τοξική σχέση :

Τοξική σχέση είναι όταν είσαι μέσα σε μια καταδικασμένη σχέση όπου το ταίρι σου σε προσβάλλει και σε μειώνει συνεχώς,που δεν σε υποστηρίζει και που υπάρχει έλλειψη σεβασμού.

Η τοξική σχέση φαίνεται και βγάζει μάτι όταν οι δυσάρεστες στιγμές είναι περισσότερες από τις όμορφες στιγμές.

Επίσης,τοξική σχέση είναι όταν πέρα από τη λεκτική βία υπάρχει και η σωματική βία όπου εκεί μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια όπου ζητάμε δε το συζητώ βοήθεια από ειδικούς.

Οι σχέσεις οι τοξικές είτε είναι ερωτικές,είτε φιλικές,είτε επαγγελματικές,είτε οικογενειακές πρέπει να κόβουμε κάθε επαφή και ειδικά στις ερωτικές σχέσεις δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου το “τον θέλω παρόλο που είναι βίαιος”.

Γιατί είναι τοξικός ο σύντροφος :

Ο σύντροφος μπορεί να είναι τοξικός διότι μπορεί και στο οικογενειακό του περιβάλλον να ζούσε άσχημες στιγμές και να θεωρεί πως η συμπεριφορά αυτή είναι σωστή.

Μπορεί επειδή υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων και να μη ταιριάζει ένα ζευγάρι και δίνει ο ένας στον άλλον δικαιώματα ο σύντροφος να ξεσπάει με αυτό τον τρόπο και αυτό είναι μέγα λάθος.

Όταν κάνεις μια τοξική σχέση πρέπει να φεύγεις από αυτήν & επίσης πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να προσπαθείς να μην ξαναπέσεις σε τοξικό άνθρωπο.

Τοξικός είναι και εκείνος που θα σε γεμίσει τύψεις ή θα σου φορτώσει τα δικά του προβλήματα πάνω σου ή μπορεί να είναι καταθλιπτικός και να πρέπει να τον βοηθήσεις και να σε παρασύρει και σένα σε αυτό.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης είναι :

Τα πιο σοβαρά σημάδια είναι η οποιαδήποτε μορφή βίας και κακοποίησης ή κατάχρησης τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Επίσης, η συχνή δυστυχία που υπάρχει, αν μέσα στη σχέση σου δεν υπάρχουν θετικά συναισθήματα,αλλά αρνητικά τότε ναι είσαι μέσα σε μια τοξική σχέση.

Και η παθητική ζήλεια είναι είδος τοξικότητας.

Επιπλέον, οι συχνές αρνητικές αλλαγές στη ψυχική υγεία πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι μέσα σε τοξική σχέση :

Αν κάποιος από τα συγγενικά σου πρόσωπά ή από το φιλικό σου ή εργασιακό σου περιβάλλον ή ακόμα και η σχέση σου έχουν σημάδια τοξικότητας αμέσως μιλάς με ειδικούς.

Μόνο εκείνοι μπορούν να σε βοηθήσουν να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις παρακάτω.

Μη μένεις ποτέ μέσα σε μια σχέση τοξική και ούτε να πιστεύεις πως θα αλλάξεις το χαρακτήρα του συντρόφου σου.

Ο χαρακτήρας δεν αλλάζει ποτέ.

Κλείνοντας,θα στο ξαναπώ ζήτα βοήθεια από ειδικούς αν βρίσκεσαι μέσα σε μια τέτοια σχέση,μην καταστρέψεις τον εαυτό σου!

*Πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο άρθρο εκτός από την δική μου εμπειρία είναι και η μετάφραση από ξένα site*

* Η φωτογραφία είναι από το Pablo by Buffer*