Την Μαρία την γνώρισα μέσα από το facebook και από τις συνταγές της που βλέπω συνέχεια στην αρχική μου σελίδα.

Φαγητά και γλυκά που τα λιγουρευόμαστε και που θέλουμε να μας στείλει και εμάς ένα ταπεράκι.

Η Μαρία δέχτηκε αμέσως να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη και μου μίλησε για την αγάπη της για την μαγειρική,για την οικονομική κρίση,αλλά και για τις σχέσεις!

Την ευχαριστώ πολύ και της εύχομαι να πάει πολύ ψηλά γιατί το αξίζει και επειδή είναι πολύ θετικός άνθρωπος που χαμογελάει συνεχώς.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μου είπε :

1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η ασχολία σου με το blog ;

“Όταν τελείωσα τις σπουδές μου σαν Πολιτικός Μηχανικός εργάστηκα σε μια μελετητική – κατασκευαστική εταιρία στη Λάρισα, όπου ασχολήθηκα με τη διεκπεραίωση της οικοδομικής άδειας. Γρήγορα κατάλαβα ότι ο χώρος της οικοδομής δεν είναι μια εργασία για εμένα. Έκανα τα μεταπτυχιακά μου στην Πολεοδομία, σαν μία σκέψη να ακολουθήσω την ακαδημαϊκή καριέρα. Γεννήθηκε ο γιος μου και φυσικά δεν έβαλα τίποτα πάνω από το ρόλο της μαμάς… Διέκοψα τη διδακτορική μου διατριβή, με τη σκέψη να τη συνεχίσω μόλις μεγαλώσει ο γιος μου.. Ο χρόνος της μαμάς μέσα στο σπίτι με ένα μικρό παιδί είναι δύσκολος και εγώ σαν διέξοδο βρήκα την παλιά μου αγάπη… Τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Βιβλία και περιοδικά έχω από τότε που σπούδαζα στο Πολυτεχνείο στην Ξάνθη. Θυμάμαι να τρέχω σε όλα τα βιβλιοπωλεία και να ξεσηκώνω ότι υπήρχε σε μαγειρική. Δημιούργησα την προσωπική σελίδα μου στο facebook και ένα πρωί άκουσα την Ελένη Καλογεροπούλου και την Έλλη Τριανταφύλλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ να παρουσιάζουν τη νέα τους ιστοσελίδα το tastyday.gr. Έστειλα αμέσως αιτήματα φιλίας και στις δύο τους, οπότε και άρχισαν να παρακολουθούν τι ανεβάζω κάθε μέρα στο προφίλ μου. Αμέσως, σχεδόν, μου πρότειναν να παρουσιάζω ότι μαγειρεύω στο σπίτι μου στη στήλη «Δοκιμάσαμε», στην οποία ανεβάζω συνταγές που έχω δοκιμάσει από κάποιον σεφ ή ζαχαροπλάστη και φυσικά με αναφορά που έχω βρει τη συνταγή. Θα δείτε όμως και κάποιες δικές μου, που προκύπτουν πάνω στην έμπνευση της στιγμής και πέτυχαν…”

2. Παράλληλα με το blog σου ξέρω ότι είσαι και σε περιοδικό. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή;

“Ναι, κάθε μήνα συνταγές μου υπάρχουν στο περιοδικό ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτή τη συνεργασία γιατί «ξανασυστήνομαι» στους Λαρισαίους. Από μηχανικός πλέον μαγείρισσα, ζαχαροπλάστρια και φυσικά food blogger … Σε μια μικρή πόλη τα νέα μαθαίνονται σχετικά γρήγορα, πάντα υπάρχουν κοινοί γνωστοί και κοινά σημεία να βρεθείς με κάποιον, οπότε έτσι και έγινε με τη Χαρίκλεια Βλαχάκη, που έχει την αρχισυνταξία του περιοδικού. Είδε τη δουλειά μου στο tastyday.gr και σκεφτήκαμε μια παρουσίαση συνταγών από εμένα στο περιοδικό.”

3. Όταν φτιάχνεις ένα φαγητό ή ένα γλυκό ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου ;

“Στο σπίτι πλέον τα βιβλία και τα περιοδικά είναι τόσα πολλά που θα με δεις όλη την ώρα με ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό στο χέρι. Οπότε πάντα θα έχεις ένα ερέθισμα να δοκιμάσεις μια συνταγή. Οι δικές μου συνταγές μπορεί να προκύψουν από τη βόλτα στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ, από τα χρώματα των φρούτων ή των λαχανικών και φυσικά όταν σου περισσέψει κάτι ψάχνεις να βρεις μια συνταγή για να το αξιοποιήσεις…”

4.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε τα όνειρα τους;

“Στα 18 όταν αποφάσιζα με τι θα ασχοληθώ στη ζωή μου ούτε μπορούσα να σκεφτώ ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με τη μαγειρική… Κανένα παιδί στα 18 του δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει στη υπόλοιπη ζωή του. Αυτό νομίζω που πρέπει να κάνει, αυτό συμβουλεύω και τον γιο μου παρόλο που είναι μικρός ακόμα, είναι να σπουδάσει μια επιστήμη, που σε κάθε περίπτωση θα αγαπά, αλλά στη ζωή του θα αποφασίσει αργότερα με τι θα ασχοληθεί, Αν τελειώσει τη Νομική επιστήμη δε σημαίνει απαραίτητα ότι την υπόλοιπη ζωή του θα είναι μέσα στα δικαστήρια… η ζωή θα σε πάει μόνη της εκεί που πρέπει…”

5.Οι σχέσεις στις μέρες μας είναι δύσκολες. Τι πιστεύεις ότι φταίει;

“Οι σχέσεις σήμερα δεν είναι απλά δύσκολες σήμερα… είναι σχεδόν ακατόρθωτες… Οι λόγοι είναι πολλοί… Έχουμε χάσει όλοι την ουσία της ζωής και ασχολούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει με τα περιττά… Μια καλή αρχή για όλους μας, νομίζω, είναι να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε, την υγεία μας, τη μυρωδιά του παιδιού μας, το καθαρό σπίτι, το φαγητό μας, το ζεστό ήλιο της πατρίδας μας, ένα μεσημέρι στη θάλασσα και τόσα άλλα….Επίσης, μια καλύτερη διαχείριση του «εγώ» μας δεν θα μας έβλαπτε… Τότε και οι σχέσεις μας θα γίνουν πιο απλές και πιο ειλικρινείς νομίζω…”

6. Δώσε μας μια εύκολη συνταγή για μια χωρισμένη κοπέλα 

“Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ όποτε δεν ήμουν καλά συναισθηματικά όλο η σοκολάτα την πλήρωνε… Προτείνω λοιπόν μια πανεύκολη σούπερ σοκολατένια και οικονομική συνταγή που θα τη φτιάξει μια κοπέλα πανεύκολα… γιατί όταν δεν είσαι καλά δεν έχει και πολύ όρεξη για μαγείρεμα, έτσι δεν είναι?

Σοκολατένιο ψητό γλυκό χωρίς αυγά
Η συνταγή είναι της ΑΝΝΑΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ και τη βρήκα στο Περιοδικό «Ζάχαρη & Αλεύρι», Τεύχος 13.

Υλικά (για 8 μερίδες)
Γλυκό
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ξινόγαλο
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κούπα νερό ανθρακούχο.

Γλάσο
100-125 γρ. κουβερτούρα με 50% κακάο
½ κούπα γάλα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το γλυκό:
Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, το ξινόγαλο, το αραβοσιτέλαιο, το κακάο και το ανθρακούχο νερό.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα. Βουτυρώνουμε το κλασικό πυρέξ (περίπου 35εκ Χ 25εκ) και το αλευρώνουμε. Απλώνουμε το μίγμα στο πυρέξ. Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το γλυκό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Βγάζουμε το γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε την κουβερτούρα αφού την τεμαχίσουμε. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε το γλάσο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά περίπου και έπειτα αφού προηγουμένως κόψουμε το γλυκό σε κομμάτια, περιχύνουμε το γλυκό.
Το σχόλιο της μαμάς:
Είναι πανεύκολο και σούπερ σοκολατένιο. Αν θέλετε κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο. Εγώ πρόσθεσα και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν μαζί με ελάχιστο αλάτι και λίγη κανέλα για άρωμα. Επίσης, αντί για αλεύρι στο πυρέξ έβαλα κακάο, για να μην υπάρχουν τα αντιαισθητικά σημάδια από το αλεύρι πάνω στο σοκολατένιο γλυκό. Θα δείτε δεν είναι ακριβώς σαν κέικ είναι σαν μους σφιχτή γι αυτό σκέφτηκα πως είναι και μια καλή ιδέα να αντικαταστήσει τα σοκολατάκια για κέρασμα. Δε φαντάζεστε πόσο ταιριάζει με μια κούπα ζεστό καφέ!
Τη συνταγή θα τη βρούμε στο https://www.tastyday.gr/ στη στήλη μου «Δοκιμάσαμε».”

7. Αγαπημένο τραγούδι και φράση αυτή την εποχή;

“Από μουσική ακούω σχεδόν τα πάντα εκτός από το σκληρό ροκ που δεν μου αρέσει καθόλου, τα υπόλοιπα όμως όλα… Τώρα τελευταία άκουσα αρκετές φορές το
The Pierces – You’ll Be Mine και μου άρεσε πολύ…
Όσο για τη φράση… αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να κυνηγάμε το όνειρό μας σε αυτή τη ζωή…”

8. Πού μπορεί να σε βρει κανείς;
“Αν θέλει κάποιος να με βρει είμαι στο https://www.tastyday.gr στις Θεσσαλικές επιλογές κάθε μήνα (http://thessalikesepiloges.gr/) , στη προσωπική μου σελίδα στο Facebook : Μαρία Πατσιά (https://www.facebook.com/profile.php?id=100011241018769)”

9.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou

“Το  Ex’s Ghost By Tina Michaelidou να συνεχίζει να «μιλάει» μέσα στη σκέψη μας, να μας μάθει να απολαμβάνουμε ακόμα και τα λάθη μας και να μας δείξει ότι η ομορφιά στη ζωή μπορεί να έρθει ακόμα και από ένα τέλος…”