Οι πιο συχνoί παράγοντες που δυσκολεύουν μια σχέση είναι οι απαιτήσεις και η βίαιη επικοινωνία.
Την Σοφία Γιουρούκου την γνώρισα μέσω της Εμμανουέλας Φωτεινού και η Σοφία είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος. Είτε της στείλεις μήνυμα,είτε την πάρεις στο τηλέφωνο θα σου απαντήσει με ευγένεια και με πολύ χαρά. Αγαπάει πολύ την δουλειά της και αυτό φαίνεται από τις πολλές ώρες που δουλεύει στο γραφείο της με σκοπό να βοηθήσει όσους ανθρώπους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η Σοφία μου παραχώρησε μια συνέντευξη και μου μίλησε για την δουλειά της, τις σχέσεις,αλλά και την οικονομική κρίση.
Πάμε να δούμε τι μου είπε :
1.Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την ψυχολογία ;
“Καλησπέρα Τίνα! Με λένε Σοφία και όπως γνωρίζεις και τα τελευταία χρόνια είμαι ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και έχω τη τιμή να έχω συνοδεύσει πολλούς ανθρώπους στο δικό τους ταξίδι προς την αυτογνωσία. Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα, είμαι παντρεμένη και μαμά μιας υπεροχής κόρης. Δε θυμάμαι να σου πω ακριβώς πως αγάπησα την ψυχολογία. Από όσο όμως θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα με συγκλίνουσες ο ανθρώπινος πόνος και όσο πιο πολύ έμπαινα στο χώρο τόσο πιο πολύ ερωτευόμουν τον άνθρωπο, την ψυχή και τα πάθη της
2.Τι πρέπει να κάνει μια χωρισμένη για να μην έχει κατάθλιψη και για να ξεπεράσει τον πρώην της ;
Σαφώς όταν χωρίζουμε είναι πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία επιφέρει έντονα συναισθήματα όμοια με αυτά του πένθους. Στην ουσία πενθούμε για κάτι που χάσαμε, για τη σχέση και όσα είχαμε επενδύσει σε αυτή. Για να μπορούμε να διαχειριστούμε λειτουργικά το χωρισμό μας και να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση χρειάζεται καταρχήν να δώσουμε χώρο στον εαυτό μας να βιώσει όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται με πολύ τρυφερότητα να φροντίσουμε τον εαυτό μας αποτελεσματικά καλύπτοντας τις ανάγκες που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην κατηγορούμε και βρίζουμε τον πρώην μας γιατί αυτό αν και εκτονώνει ένα μέρος του θυμού που φυσιολογικά βιώνουμε, γυρνάει πίσω στον εαυτό μας. Δηλαδή κατηγορώντας τον πρώην μας στην ουσία κατηγορούμε τον εαυτό μας και την επιλογή μας κάτι που μας αφήνει να νιώθουμε ανάξιες, απογοητευμένες και πληγωμένες. Αντίθετα είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο τι καλό πήραμε από εκείνον και τη σχέση, τιμώντας έτσι την επιλογή μας και τι σημαντικό μας έμαθε για εμάς αυτή η κατάσταση ώστε να εξελιχθούν σαν άνθρωποι και να προχωρήσουμε με καλύτερο βηματισμό της ζωή μας και τις σχέσεις μας.
3.Οι σχέσεις στη σημερινή εποχή περνάνε κρίση. Τι θεωρείς ότι φταίει;
Θα μπορούσα να σου πω πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους οι σχέσεις περνάνε κρίση όπως και πάντα περνούσαν. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το να σχετιστούμε είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε να κάνουμε στη ζωή μας καθώς το να μπούμε σε μια σχέση σημαίνει σχεδόν άμεση πυροδότηση όλων των ευαίσθητων σημείων μας και των τραυμάτων που ζήσαμε στις πρώτες και πολύ σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, αυτές με τους γονείς μας, έστω και αυτή η διαδικασία δεν μας είναι τις περισσότερες φορές συνειδητή. Οι πιο συχνoί παράγοντες που δυσκολεύουν μια σχέση είναι οι απαιτήσεις και η βίαιη επικοινωνία. Όσο αφορά τις απαιτήσεις, δυστυχώς όταν μπαίνουμε σε μια σχέση ξεχνάμε τόσο τον εαυτό μας και τις ανάγκες του όσο και τη θεμελιώδη ευθύνη να φροντίζουμε εμείς τον εαυτό μας. Έτσι βρισκόμαστε στο να εστιάζουμε πως θα φροντίσουμε τον άλλο άνθρωπο και απαιτούμε φυσικά από αυτόν τον εξειδανικευμένο άλλο να φροντίσει όλες τις δικές μας ανάγκες, προβάλλοντας πάνω του όλες μας τις απαιτήσεις. Αυτό φυσικά οδηγεί σχεδόν πάντα στη δική μας διπλή ματαίωση και απογοήτευση. Πρώτον γιατί δε φροντιστή καν οι ανάγκες μας και δεύτερον γιατί δε φροντιστή καν από το σύντροφό μας. Ένας τέτοιος φαύλος κύκλος οδηγεί πάντα σε ανισορροπία, σε δυσφορία, σε ένταση και εν τέλει σε απομάκρυνση. Σχετικά με την επικοινωνία υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες τόσο στο να ακούσουμε όσο και να μεταφέρουμε αποτελεσματικά το μήνυμα μας. Τις περισσότερες φορές δεν ακούμε ουσιαστικά τον άλλο κάνοντας χώρο και αποδεχόμενοι το δικό του κομμάτι, αντίθετα πολλές φορές βρισκόμαστε να επιχειρατολογούμε γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας κομμάτι συνήθως το κάνουμε με ένα τρόπο που φτάνει σαν κατηγορία στα αυτιά του άλλου. Έτσι τις περισσότερες φορές οι συζητήσεις καταλήγουν σε καβγάδες όπου κανένας από τους δύο σύντροφος δεν έχει ούτε ακουστεί ούτε φροντιστεί.
4.Αγαπημένο τραγούδι και φράση
Ένα από τα πολλά αγαπημένα μου τραγούδια είναι της Edith Piaf je ne regrette de rien. Και αγαπημένη μου φράση και πολύ χιουμοριστική η εξής: αν δε σου αρέσει εκεί που είσαι, μετά Κινήσου, δεν είσαι δέντρο!!!
5.Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους.Ποια η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους;
Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα, μια αντικειμενική κατάσταση που επιφέρει συγκεκριμένες δυσκολίες και περιορισμούς. Μια κατάσταση που είναι δική μας επιλογή αν θα μας καθηλώσει ή θα μας οδηγήσει στο να διευρύνουμε την εφευρετικότητα μας. Αν έλεγα κάτι στα νέα παιδιά αυτό θα ήταν να μην αποθαρρύνονται, να βρουν κάτι που να εκφράζει τον εαυτό τους και να το κυνηγήσουν με όλη τους τη δύναμη βάζοντας όλη τους την αγάπη και δημιουργικότητα, να ξέρουν ποτέ να τα παρατούν και πότε να προσαρμόζονται.
6.Ο κόσμος που έρχεται στο γραφείο σου πόσο δύσκολα ή εύκολα σου ανοίγεται για τα προβλήματά του;
Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στο γραφείο μου έχει το δικό του ρυθμό στο να ανοιχτεί και να εμπιστευτεί. Ταυτόχρονα όσο εξελίσσεται η Θεραπευτική σχέση ανάμεσα μας και αναπτύσσεται η οικειότητα τόσο πιο εύκολο γίνεται στον άνθρωπο να αποκαλύψει περισσότερα και βαθύτερα κομμάτια του εαυτού του.
7.Που μπορεί να σε βρει κανείς;
Οι άνθρωποι μου μπορούν να με βρουν στο γραφείο μου, στο πρότυπο κέντρο σωματικής και ψυχικής υγείας στη Σπύρου Μερκούρη 56 και στη σχολή που συνεργάζομαι ως Εκπαιδεύτρια στο Athens Synthesis Centre.
8.Μια ευχή για το Ex’s Ghost By Tina Michaelidou
Τίνα μου σου εύχομαι πηγαίες εμπνεύσεις και αστείρευτη δημιουργικότητα και φυσικά πολλούς πολλούς αναγνώστες
No Comments